Orrmosó Használata

Műanyag Magyar Orrmosó – használata

Az orrmosó, orrtisztító kanna (Néti Lóla, Neti Pot) speciális jóga eszköz, de bárki, felnőttek, gyermekek is használhatják.

Anyaga biztonságos, tisztán tartja az orrmosó vizet, praktikus fürdőszobai használatra is, leesés, koccanás esetén is épen marad. Mosogatógépben is tisztítható.

Az orrtisztítás, orrmosás folyamata (Dzsala Néti, Jala Néti)

1. Előkészületként melegíts fel tiszta vizet a testhőmérsékletednél, kicsit melegebbre. 38-40 fokosra. Keverd össze tiszta sóval, mely tartósítószer- és jódmentes. 1 liter vízhez, kb. 1-1,5 kávéskanálnyi, 3-4 gramm sót használj. A só fajtája, szemcséssége, töménységétől, sűrűségétől függően ez változhat. A só biztosítja, hogy a víz ozmotikus nyomása megegyezzen a testnedvekével, ezáltal lecsökkentve a nyálkahártya irritációját. (Hideg víz, de a túl sós, illetve a kevés só tartalmú is maró, égető érzést okozhat az orrnyálkahártyán.)

2. Töltsd meg az orrmosó edényt a meleg, sós vízzel.

3. Állj egyenesen, kisterpeszben, a testsúlyt egyenlően elosztva a lábak között, majd hajolj előre. Hunyd be a szemed, és lazítsd el az egész tested.

4. Billentsd a fejed oldalra, és kissé hátra.

5. Lélegezz a szádon át! Az orrmosás ideje alatt mindvégig!

6. Óvatosan illeszd az orrmosó edény kifolyó nyílását (csőrét) a feljebb lévő orrnyílásba. Semmiképp se erőltesd! A csőr végének kényelmesen, de határozottan kell illeszkednie az orrnyílás falához, hogy a víz ne szivárogjon mellette, az orrnyílásba folyjon, ne az arcra.

7. Billentsd az orrmosó edényt, és igazíts a fejed helyzetén, hogy a víz az alul lévő orrnyíláson keresztül távozzon. Először könnyű csiklandós érzést tapasztalhatsz, amikor a víz megkeresi magának az utat a másik orrnyílás felé. Lélegezz közben folyamatosan szádon, a torkodon át.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

8. Amikor átfolyt a víz vedd ki a csőrt, és fordítsd középre a fejed, hagyd, hogy a víz kifolyjon az orrból. Billentsd a fejed a másik oldalra és ismételd a folyamatot, ezt az orrnyílást is kitisztítva.

9. Ez után alaposan ki kell szárítani az orrnyílásokat, hogy elkerüld a maradék víz a füledbe jutását. Enyhén előre dőlt testhelyzetben felváltva zárd el az orrnyílásokat, miközben a másik orrjáraton át lélegezz be és ki, a kilégzést hangsúlyozva. Finoman, de határozottan kilélegezve. Érdemes hasonlóan tartani a fejed, mint amikor átmostad az orrjáratokat, alul legyen a szárítani kívánt orrnyílás.

10. Szükség esetén végezzük a sasánkászanát (nyúlpózt). Térdelésben ráülve a sarkadra hajolj előre, és támaszd meg a homlokod magad előtt a talajon vagy párnán néhány percig. Így az esetleges bent maradt víz ki tud folyni.

Kisgyermek orrmosása

Készítsétek együtt a sós vizet, engedd, hogy ő keverje össze kanállal. Aztán kóstoljátok is meg, mint a készülő levest.

Előbb te mosd ki az orrod. Mutasd meg, milyen jól szelel utána az orrod, akár a gyertyát is el tudod fújni vele!  Játszva, mesélve barátkoztasd meg az orrmosással. Krokodilokat, békákat kimosva a nóziból! :)

Mögé állva, akár egy tükör előtt, helyezd a tenyeredbe arcocskáját, így billentsd a fejét oldalra. Kérd, hogy most lélegezzen a száján át, nyitott szájjal, mintha lehelgetne, vagy mint a kiskutyus futás után.

Adj neki szabadságot! Lehet, szívesebben játszik veled orrmosósdit, fürdőkádban pancsolás közben. Dicsérd meg akkor is, ha bármelyik szakaszon elakadnátok. Adj időd Neki. És minden kiszabadított zöld krokodilért, békáért jár buborékfújás, reptetés a fürdőben vagy a szabadban!

Kisgyermek gyakorolhatja a gyertyaláng elfújást nózival, ezzel szárítva az orrjáratait.

Időpont és gyakoriság

Legjobb, ha ébredés után a reggeli tisztálkodáskor, de minimum fél órával mielőtt szabad levegőre, hidegbe mennél, illetve este lefekvés előtt fél órával végzed az orrmosást, főleg nátha esetén, de minden esetben alapos kiszárítással. Szükség esetén akár naponta 2-3 alkalommal is lehetséges, kivéve közvetlenül étkezések után.

Jótékony hatások

Az orrmosás (Jala Néti) eltávolítja a váladékot, szennyeződéseket, az orrjáratokból és az üregekből is, ezzel elősegítve a levegő akadálytalan áramlását. Segít a légúti betegségek kezelésében és megelőzésében is, asztma, tüdőgyulladás, hörgőhurut, tüdőtuberkulózis esetén. Enyhíti az allergia, a megfázás, az orrmelléküreg-gyulladás, orr-, garatmandula-gyulladás, számos, szem-, torok-, és fülbetegségek tüneteit. Ezáltal javítja a hallást.

Az orrmosás serkenti az orrban lévő idegvégződéseket, javítva az agyműködést. Egyensúlyba kerül a jobb és a bal orrnyílás, valamint a hozzá kapcsolódó jobb és bal agyfélteke, megteremtve a harmónia és az egyensúly állapotát az egész testben, valamint a keringést és az emésztést irányító rendszerekben.

Lehrreich Márti – jógatanár

OLYMPUS DIGITAL CAMERA