6 tisztító cselekvés

1. Néti – Az orrmosás vízzel

Az orrtisztítás, orrmosás folyamata (Dzsala Néti, Jala Néti)

1. Előkészületként melegíts fel tiszta vizet a testhőmérsékletednél, kicsit melegebbre. 38-40 fokosra. Keverd össze tiszta sóval, mely tartósítószer- és jódmentes. 1 liter vízhez, kb. 1-1,5 kávéskanálnyi, 3-4 gramm sót használj. A só fajtája, szemcséssége, töménységétől, sűrűségétől függően ez változhat. A só biztosítja, hogy a víz ozmotikus nyomása megegyezzen a testnedvekével, ezáltal lecsökkentve a nyálkahártya irritációját. (Hideg víz, de a túl sós, illetve a kevés só tartalmú is maró, égető érzést okozhat az orrnyálkahártyán.)
2. Töltsd meg az orrmosó edényt a meleg, sós vízzel.
3. Állj egyenesen, kisterpeszben, a testsúlyt egyenlően elosztva a lábak között, majd hajolj előre. Hunyd be a szemed, és lazítsd el az egész tested.
4. Billentsd a fejed oldalra, és kissé hátra.
5. Lélegezz a szádon át! Az orrmosás ideje alatt mindvégig!
6. Óvatosan illeszd az orrmosó edény kifolyó nyílását (csőrét) a feljebb lévő orrnyílásba. Semmiképp se erőltesd! A csőr végének kényelmesen, de határozottan kell illeszkednie az orrnyílás falához, hogy a víz ne szivárogjon mellette, az orrnyílásba folyjon, ne az arcra.
7. Billentsd az orrmosó edényt, és igazíts a fejed helyzetén, hogy a víz az alul lévő orrnyíláson keresztül távozzon. Először könnyű csiklandós érzést tapasztalhatsz, amikor a víz megkeresi magának az utat a másik orrnyílás felé. Lélegezz közben folyamatosan szádon, a torkodon át hogy megakadályozd a víz ez irányba haladását.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
8. Amikor átfolyt a víz vedd ki a csőrt, és fordítsd középre a fejed, hagyd, hogy a víz kifolyjon az orrból. Billentsd a fejed a másik oldalra és ismételd a folyamatot, ezt az orrnyílást is kitisztítva.
9. Ez után alaposan ki kell szárítani az orrnyílásokat, hogy elkerüld a maradék víz az arcüregekbe, füledbe jutását. Enyhén előre dőlt testhelyzetben felváltva zárd el az orrnyílásokat, miközben a másik orrjáraton át lélegezz be és ki, a kilégzést hangsúlyozva, hasonlóan mint a Kapálabháti pránajámában. Finoman, de határozottan kilélegezve. Érdemes hasonlóan tartani a fejed, mint amikor átmostad az orrjáratokat, alul legyen a szárítani kívánt orrnyílás.
10. Szükség esetén végezzük a sasánkászanát (nyúlpózt). Térdelésben ráülve a sarkadra hajolj előre, és támaszd meg a homlokod magad előtt a talajon vagy párnán néhány percig. Így az esetleges bent maradt víz ki tud folyni.
Kisgyermek orrmosása:
Készítsétek együtt a sós vizet, engedd, hogy ő keverje össze kanállal. Aztán kóstoljátok is meg, mint a készülő levest.
Előbb te mosd ki az orrod. Mutasd meg, milyen jól szelel utána az orrod, akár a gyertyát is el tudod fújni vele Játszva, mesélve barátkoztasd meg az orrmosással. Krokodilokat, békákat kimosva a nóziból
Mögé állva, akár egy tükör előtt, helyezd a tenyeredbe arcocskáját, így billentsd a fejét oldalra. Kérd, hogy most lélegezzen a száján át, nyitott szájjal, mintha lehelgetne, vagy mint a kiskutyus futás után
Adj neki szabadságot! Lehet, szívesebben játszik veled orrmosósdit, fürdőkádban pancsolás közben.
Dicsérd meg akkor is, ha bármelyik szakaszon elakadnátok. Adj időd Neki.
És minden kiszabadított zöld krokodilért, békáért jár buborékfújás, reptetés a fürdőben vagy a szabadban
Kisgyermek gyakorolhatja a gyertyaláng elfújást nózival, ezzel szárítva az orrjáratait.
Időpont és gyakoriság:
Legjobb, ha ébredés után a reggeli tisztálkodáskor, de minimum fél órával mielőtt szabad levegőre, hidegbe mennél, illetve este lefekvés előtt fél órával végzed az orrmosást, de minden esetben alapos kiszárítással. Szükség esetén akár naponta 2-3 alkalommal is lehetséges, kivéve közvetlenül étkezések után.
Az orrmosás (Jala Néti) eltávolítja a váladékot, szennyeződéseket, az orrjáratokból és az üregekből is, ezzel elősegítve a levegő akadálytalan áramlását. Segít a légúti betegségek kezelésében és megelőzésében is, asztma, tüdőgyulladás, hörgőhurut, tüdőtuberkulózis esetén. Enyhíti az allergia, a megfázás, az orrmelléküreg-gyulladás, orr-, garatmandula-gyulladás, számos, szem-, torok-, és fülbetegségek tüneteit. Ezáltal javítja a hallást.
Az orrmosás serkenti az orrban lévő idegvégződéseket, javítva az agyműködést. Egyensúlyba kerül a jobb és a bal orrnyílás, valamint a hozzá kapcsolódó jobb és bal agyfélteke, megteremtve a harmónia és az egyensúly állapotát az egész testben, valamint a keringést és az emésztést irányító rendszerekben.
­­­­­­­­­­­­

1/2. Szútra néti – orrtisztítás fonállal

Gumikatétert vagy pamutfonalat (viaszos végű) az orrnyíláson bevezetve lefelé tarva juttassuk el a torokig, ott két ujjal benyúlva a szájon óvatosan húzzuk tovább. Két végét fogva finoman húzogassuk előre és hátra. Végezetül az orron át húzzuk ki, Ismétlés a másik orrnyíláson.

Haladó gyakorlók összesodorják a fonal végét, körré alakítva.
Légzés a szájon át történik.
Szútra nétit a Dzsala néti kövesse a gyakorlatban.
Maximum hetente egyszer gyakorold. Orrvérzés esetén tilos!
Orrsövényferdülést segít helyreállítani, megszüntetni.
___________________________________________________________________________
2. – DHAUTI
2/1. – Sankhapraksálana – vékonybél átmosása – “kagylótisztítás” (Váriszára dhauti)
Gyakorlatai:
Folyamatosan végezve a meleg sós víz ivását és a gyakorlatok elvégzését egészen addíg, míg a távozó víz tisztává válik (6-7 liter). Gyomormosással és és orrmosással, 45 perces relaxációval, és speciális étel, khicseri fogyasztásával zárjuk a gyakorlást.
2/1/2  – Laghu sankhapraksálana, rövid bélmosás esetén maximum 2 liter vizet iszunk meg a gyakorlás alkalmával, félórás pihenővel a végén. Nem jár étkezési megszorításokkal, de erősíthetjük a gyakorlat hatásait egyszerű ételek fogyasztásával.
Várandósság esetén tilos!
Emésztési rendellenességek esetén alkalmazzuk, erősítve a szervek működését, ezáltal az immunrenszert is, gyulladásos betegségek ellen, valamint vértisztításra, bőrproblémák ellen.
Energetikailag és mentálisan erőteljes gyakorlat, magasabb tudatállapothoz segít.
2/2 – Agniszára krijá  (Vahniszára Dhauti) –  emésztés tüzének szítása
Kissé előre dőlve,  dzsálandhara bandával, bahír kumbhakával végezve gyors ritmusban tágítjuk és húzzuk össze  a hasizmokat.
Üres gyomorral! Magas vérnyomás, szívbetegség, várandósság esetén tilos. Szülés után ajánlott. Javítja az emésztést, erősiti a rekeszizmot, a hasi idegeket, emeli az energiaszintet.
Másfél, két liternyi meleg sós vízzel töltjük meg teljesen a gyomrot, amilyen gyorsan csak lehetséges. Mélyen előre dőlve a mutató és középső ujjal a nyelv hátulsó részét finoman lenyomva, dörzsölve váltjuk ki a hányás  reflexét a gyomor teljes kiürítéséig.
Gyomorsavtúltengés, túlzott nyálkaképződés ellen, üres gyomorral végezzük.
2/3/2  – Vjághra Krijá – tigris gyakorlat segít gyomorrontás esetén eltávolítani a félig emészett, vagy emésztetlen táplálékot.
2/3/3 – Gadzsa Karma Kríjá – elefánt módszer már haladó változat, ahol a has felső részének behúzásával távolítjuk el a vizet a gyomorból.2/3 – 2 –  Vasztra Dhauti – gyomor tisztítása szövettel (steril gézcsíkkal)
“Jó háziassszony módjára mosogatás után törölgetek”
Nyelvszélességű 3 méter hosszú szövetet (kifőzés után) langyos vízbe áztatva, nyíl alakban behajtva a végét, tesszük a nyelven hátra. Másik végén csomó legyen!! :)
Guggolásban végezzük a rágva nyelést.
Nauli vagy Agniszára kríjával forgassuk.
Újra guggolásban finomat húzzuk ki.
Kizárólag üres gyomorral, reggel. Tartsunk maunát közben.
A hányási reflex akaratlagos kontrollálása miatt kitűnően edzi az idegrendszert. A kapha (nyálka) és pitta dósa (epe) egyensúlyát javítja, ezáltal a kapcsolatos betegségeket gyógyítja.
2/4. – Vátaszára dhauti – belek tisztítása levegővel
Levegőt szívva a csücsörített szájon át a gyomorba, vagy kortyonként lenyelve, hagyjuk a beleken át távozni.
Megelőzi a gyomorsavtúltengést, gyomorégést, eltávolítja a bélgázokat. Étkezés előtt ajánlott gyakorolni, közben vagy utána nem szabad.
­­­­­­­­­­­­­­­­­__________________________________________________________________________
3. – NAULI
3/1 – Madhjama Nauli
Szájon át kilélegezve ürítjük a ki a tüdőből a levegőt dzsálandhara bandával, bahír kumbhakával szívjuk be az alhasat és húzzuk össze az egyenes hasizmokat. Belégzéssel engedjük a hasat tágulni.
3/2 – 3 -Vama (bal- ), Daksina (jobb elkülönítés) Nauli
3/3 – Hasforgatás
Üres gyomorral.
Magas vérnoymás, szívproblémák, várandósság esetén tilos!
A hasi szerveket, izmokat, idegeket, beleket, ivar- és húgyszerveket erősíti. Egyensúlyba hozza a hormonrendszert és a pránát –  a Manipúra csakrát serkentésével.
___________________________________________________________________________
4. – BASZTI
4/1 – Dzsala Baszti- vastagbél tisztítás vízzel
Derékig érő vízben állva a folyóban Uddíjána bandhát és Naulit végezve felszívjuk a vizet, ezzel kimosva a bélfalakra feltapadt bélsárt, bélgázokat, ánuszon át kiengedve.
4/2 – Szthala Baszti-száraz tisztítás levegővel
Pascsimóttánászanában Asviní Mudrát végezve 25 ismétléssel levegőt szívva a belekbe, majd az ánuszon kiengedve.
4/3 – Múla Sódhana-tisztítás kurkuma gyökérrel
Aranyér kezelésére, székrekedés ellen is. Fertőtlenítő, vértisztító hatása amiatt használjuk a kurkuma gyökerét a végbélzáró izom belső felületét tisztítva. Végezetül hideg vízzel mossuk meg az érintett területet kívülről.
___________________________________________________________________________
5. – KAPÁLABHÁTÍ
5/1 – Vátakrama Kapálabháti =Kapálabháti pránajáma – koponyatisztító légzés
Orrnyílásokon belélegezve a has tágításával, hasizmok erőteljes összehúzásával lassú kilégzéssel kezdjük a gyakorlást.
Ezután a kilégzésekre helyezve a hangsúlyt mely a hasból történik, a mellkast mozdulatlan tartva, a belégzés pedig passzívan történik, erőfeszítés nélküli tágulással.
10 ismétlés után mélyen belélegezve, könnyedén kilélegezve nyugtatjuk a légzést.
Üres gyomorral, ászanák, néti után, meditáció előtt.
A figyelmet a szemöldökközponra, vagy a koponya elülső felére irányítjuk.
5/2 – Vjutkrama Kapálabháti – Sinus üreg tisztítás meleg sós vizzel, orron át felszívva, engedjük a szájon át távozni.
5/3 – Sítkrama Kapálabháti – váladéktisztítás szájból felnyomva az orrjáratba a meleg sós vizet. Az orrnyílásokon át távozik a váladékkal együtt.
Orrnyílások kiszárításával zárjuk a gyakorlást.
Lazítja az arcizmokat, erőteljesen tisztítja az üregeket, pihenteti az idegeket.
Orrvérzés esetén tilos!
___________________________________________________________________________6. – TRÁTAKA - koncetrált nézés gyakorlata
Gyertyával szemben szemmagasságban, kartávolságra, meditációs ászanában.
Behunyt szemmel lazítsunk.
Nyitva a szemet a kanóc végét figyelve nézzünk mereven pislogás nélkül mozdulatlan szemgolyóval a láng vibrálása ellenére is. A szem könnyezése, elfáradása esetén könnyedén hunyjuk be. Az utóképet nézve próbáljuk rögzíteni és hosszasan megtartani. A belső kép figyelését a külső nézés folyamata követi max. 3-4 ismétléssel, majd szemeltakarással zárjuk a gyakorlást.
Üres a gyomorral, hajnalban vagy naplemente előtt alkonyatkor,  ászanák után, meditáció előtt.
Problémakezelésre, ( szemproblémáknál bármikor ) alvászavar (Insomnia) stressz ellen érdemes lefekvés előtt gyakorolni, 10-15 percig. 1-2 perces kezdő gyakorlással fokozatosan lehet növelni az időtratamot.
Epilepszia esetén kizárólag mozdulatlan tárgyon lehet gyakorolni, tilos gyertyalángon!
Tükör, a Hold, a Nap, de még a sötétség sem ajánlott!
Tartsunk ki egy választott tárgy vagy fix pont mellett. Az elme összponosítása, egyhegyűvé tétele, ingadozó hajlamának megfékezése a törekvés, a belső látás fejlesztése. Az idegrendszer kiegyensúlyozottá válik, javítja a látást, a memóriát, koncentrációt, fejleszti az akaraterőt.
A trátaka a hatodik, az utolsó satkarma, ezáltal a intenzívebb a mentális hatása, a magasabb tudatállapotokhoz vezet. A rádzsa jóga részének tekintjük.Előtanulmányok:
Szemgyakorlatok:
– szemeltakarás
– pislogás
Pascsimóttánászana: keleti oldal (a test hátulsó oldala) nyújtó póz
Pránájáma : a prána irányítására, kiterjesztésére szolgáló légzőgyakorlatok
– Púraka – belégzés
– Récsaka – kilégzés
– Antar Kumbhaka – belső visszatartás
– Bahír Kumbhaka – külső visszatartás
Mudra :
Asvini Mudra – ló testtartása
– összehúzások gyorsuló ritmusban
-összehúzások Antar kumbhakával
Bandha:
– Dzsálandhara Bandha – torok (fölső) zár, áll a mellkashoz, előkészítő: áll a nyakhoz
– Uddíjána Bandha – has “be”húzása, középső energetikai zár
– Múla Bandha – gát összehúzása, alsó zár
FIGYELMEZTETÉS!
Satkarma gyakorlatokat szakértő tanár irányítása mellett szabad csak végezni!
A leírt információk tájékoztató jellegűek, teljes elméleti tudás és gyakorlati tapasztalat hiányában az önálló gyakorlás veszélyes is lehet.